Άννα Παπαδοπούλου

Η Άννα Παπαδοπούλου έλαβε Maitrise de Biochimie από τη Σχολή του Πανεπιστημίου “Henri Poincare”, Γαλλία το 1997 με βαθμό «Λίαν Καλώς» και το 1998 το Diplome d’Etudes Anterieures (DEA) από τη Σχολή της Φαρμακευτικής του ίδιου Πανεπιστημίου στο ειδικό αντικείμενο του «Μεταβολισμού των φαρμάκων-Φαρμακογενετική». Το 2002 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Γενετικής του Ογκολογικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «ο Αγιος Σάββας» με βαθμό «Αριστα».

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Α’ & Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ με υποτροφία από το Ευρωπαικό Πρόγραμμα Πυθαγόρας Ι το διάστημα 2004-2005. Το 2011-2012, μετά από υποτροφία που έλαβε από το Ιδρυμα Fulbright, μετεκπαιδεύτηκε στο National Institute of Child Health and Human Development, Bethesda MD, ΗΠΑ.

Το 2002-2004 εργάσθηκε στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο, ως Επιστημονική Συνεργάτης της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 2005-σήμερα, είναι μέλος εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού (αρχικά ΕΤΕΠ & στη συνέχεια ΕΔΙΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τα τελευταία χρόνια η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα αφορά στον μεταβολισμό της βιταμίνης D και του ασβεστίου, η οποία αποτυπώνεται στη συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα και στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά (Δημοσιεύσεις στον διεθνή τύπο:35).

Το 2005 ξεκίνησε την οργάνωση του ερευνητικού εργαστηρίου της Γ’ Παιδιατρiκής Κλινικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικό», στο οποίο σήμερα πραγματοποιούνται αναλύσεις για την ανίχνευση γενετικών αλλαγών σε σπάνια γενετικά νοσήματα όπως κληρονομικές ραχίτιδες, σύνδρομο Noonan, νόσος Nieman-Pick C κ.α. Η διδακτική και εκπαιδευτική εμπειρία της κας Παπαδοπούλου απεικονίζεται στην ενεργή συμμετοχή της στις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της Γ’ Παδιατρικής Κλινικής (2005-σήμερα) και την πολύχρονη συνεργασία της με τα ΤΕΙ Αθήνας (1999-2011), ενώ υπό τη άμεση εργαστηριακή εποπτεία της, από το 2005 μέχρι σήμερα, εκπονήθηκαν (και εκπονούνται) 10 διδακτορικές διατριβές και 1 διπλωματική εργασία.