Δέσποινα Ανδριώτη, PhD

andriotiΣπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, και τη Μεθοδολογία της Έρευνας και πήρε το Διδακτορικό της στη Έρευνα των Υπηρεσιών Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1990.

Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτική Υγείας-Σχεδιασμό Υπηρεσιών και Προγραμμάτων Υγείας, στο Frederick University, Cyprus και στο ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Ραδιολογίας-Ακτινολογίας) Οικονομικά της Υγείας. Δίδαξε για περισσότερα από 10 χρόνια σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Μέτρηση του Επιπέδου Υγείας-Δείκτες Υγείας.


Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Δημογραφία, Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» και μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά Δύο δημοσιεύσεις της έχουν προταθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ως διδακτικό υλικό στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα ερευνητικά και επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Πολιτική Υγείας, στη Μέτρηση της Αποδοτικότητας των Συστημάτων Υγείας, στο Σχεδιασμό και Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού του Υγειονομικού Τομέα και στη Συμβολή της Υγείας στις Εθνικές Οικονομίες Έχει συμμετάσχει σε 33 ερευνητικά έργα, σε 6 από τα οποία επιστημονικά υπεύθυνη, συνυπεύθυνη ή/και συντονίστρια, ενώ το έργο INTERREG IIA Greece/Albania, Greece/Bulgaria and Greece/Former Yugoslav Republic of Macedonia, στο οποίο συμμετείχε έχει συμπεριληφθεί στις «επιτυχείς ιστορίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπηρέτησε 5 χρόνια, ως αποσπασμένος Εθνικός Εμπειρογνώμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Ευρωπαϊκό Γραφείο. Στη θέση αυτή ήταν υπεύθυνη για την Οργάνωση, Διοίκηση και Χρηματοδότηση των Συστημάτων Υγείας χωρών της Ευρωπαϊκής Περιοχής, ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του ΥΥΚΑ και από το 2010, σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη εισηγήτρια εκπροσωπώντας την ΕΣΔΥ και το ΥΥΚΑ σε πολυάριθμα συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.