Αριάδνη Μαλαμίτση-Πούχνερ

Η Αριάδνη Μαλαμίτση-Πούχνερ είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας.  Ήταν η πρώτη Καθηγήτρια με το γνωστικό αντικείμενο Παιδιατρικής-Νεογνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ιδρύτρια-πρώτη Διευθύντρια της μόνης Νεογνολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Εισήχθη έβδομη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε μετά 6 έτη με «Άριστα», λαμβάνοντας τιμητικές υποτροφίες σε όλα τα έτη σπουδών από το Ιδρύμα Κρατικών Υποτροφιών. Με ακαδημαϊκές υποτροφίες ξένων κρατών  ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και εξειδικεύθηκε στη Νεογνολογία στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Βιέννης/Αυστρίας, Μονάχου/Γερμανίας, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή,  Ουψάλας/Σουηδίας και Φιλαδέλφειας/ΗΠΑ. Έχει λάβει 21 ακαδημαϊκές υποτροφίες, τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Προσκεκλημένη ομιλήτρια σε περισσότερες από 200 επιστημονικές συνεδρίες, ανάμεσά τους στο Karolinska Institutet της Στοκχόλμης- Nobel Forum (2000), λόγω των δημοσιεύσεών της στην Νεογνική/Περιγεννητική Αγγειογένεση. Εκλεγμένο μέλος του διακεκριμένου “International Perinatal Collegium” ως μοναδική Ελληνίδα ανάμεσα σε περιορισμένο αριθμό Αμερικανών/ Ευρωπαίων Νεογνολόγων. Προσκλήθηκε ως Visiting Professor στο Harvard Medical School και έδωσε Grand Rounds Lecture με βάση τις δημοσιεύσεις της στο Νεογνικό/Περιγεννητικό Οστικό Μεταβολισμό στο Harvard Program of Neonatology, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία: Boston Children’s Hospital, Brigham and Women’s Hospital, Beth Israel Deaconess Medical Center. Επελέγη από τα Πανεπιστήμια Göteborg-Σουηδία και Washington State University, Seattle, ΗΠΑ, ως Key Opinion Leader και από το Karolinska Institutet Σουηδίας να προτείνει υποψηφίους για το “Marta Philipson Award in Pediatrics”.

Συμμετέχει στην Εκδοτική Επιτροπή (Editorial Boards) των περιοδικών “Metabolism Clinical and Experimental” (Impact Factor:6.159),Mediators of Inflammation” (Impact Factor: 3.758),“Acta Paediatrica(Impact Factor: 2.111).  Κριτής εργασιών σε περισσότερα από 150 διεθνή περιοδικά (μεταξύ αυτών στο Science). Εξωτερικός Σύμβουλος (external advisor) για ερευνητικά προγράμματα διεθνών Ινστιτούτων και κρατικών Ιδρυμάτων Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστρίας, Νέας Ζηλανδίας και Ιρλανδίας.

Είναι μέλος σε 10 διεθνείς και 11 ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες. Όλες οι πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις της (>200) σε peer reviewed περιοδικά -μεταξύ των οποίων και στο Lancet– που εμφανίζονται στο Pubmed και Scopus, εστιάζονται αποκλειστικά   στη Νεογνολογία και Περιγεννητική Ιατρική (cumulative impact factor μεγαλύτερο από 400 και περισσότερες από  4500 αναφορές), ενώ έχει συγγράψει πολλά κεφάλαια σε διεθνή ιατρικά βιβλία. Δώδεκα από τις μελέτες της έχουν βραβευτεί με πρώτο βραβείο στο εξωτερικό. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 60 διδακτορικές διατριβές. Έχει οργανώσει περισσότερα από 100 διεθνή και ελληνικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες, ανάμεσά τους τα 7 σημαντικά διεθνή “Maria Delivoria-Papadopoulos Perinatal Symposia” στην Αθήνα (2010-2016) και το “Global Forum on Economic Crisis, Womens’ Health and DOHaD Consequences” στο Λονδίνο (2019), ενώ έχει προγραμματιστεί για τις 6/3/2021 το 8ο “Maria Delivoria-Papadopoulos Perinatal Symposium” και για τις 23-24/3/2021 το “Global Forum: Why investing in Maternal, Newborn and Child Health (MNCH) is critical to global recovery from COVID-19” στη Βενετία.    Υπηρέτησε το 2015-2016 ως Διευθύντρια του Τομέα Υγείας Μητέρας-Παιδιού της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Από το 2009 είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Περιγεννητική Φροντίδα στη χώρα μας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Υπό τη Διεύθυνση της το Αρεταίειο Νοσοκομείο ανακηρύχθηκε “Baby Friendly Hospital”, Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη, που προάγει τον αποκλειστικό Μητρικό Θηλασμό. Ύστερα από πρότασή της 6 διακεκριμένοι ξένοι Καθηγητές έγιναν Επίτιμοι Διδάκτορες του ΕΚΠΑ: Maria Delivoria-Papadopoulos- HΠΑ, Apostolos Papageorgiou- Καναδάς, Hugo Lagercrantz- Σουηδία, David Barker- Ηνωμένο Βασίλειο, Stella Kourembanas- ΗΠΑ, Christos Mantzoros- ΗΠΑ. Από την αφυπηρέτησή της το 2016 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με διεθνή Ερευνητικά Κέντρα στο Southampton  (Ηνωμένο Βασίλειο, Καθηγητής Mark Hanson), στη Στοκχόλμη (Σουηδία, Καθηγητής  Hugo Lagercrantz) και στο Cagliari (Ιταλία, Καθηγητής Vassilios Fanos) και έχουν δημοσιευτεί 50 μελέτες της σε διεθνή peer reviewed περιοδικά. Από τον Οκτώβριο 2020 είναι Επιστημονική/Ερευνητική Συνεργάτης της ΜΕΝΝ της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.