Μαρία Ρουμπελάκη

Η Μαρία Ρουμπελάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας και Εφαρμογών Αναγεννητικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, και Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Πραγματοποίησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1999-2003) ως υπότροφος του Medical Research Council (MRC) και του Leukaemia Research Fund (LRF), του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνέχισε την μεταδιδακτορική της εκπαίδευσή στο Stem Cell Laboratory, Nuffield Laboratory Sciences, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα, στο Ιδρύμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπου εντάχθηκε στο εργαστήριο Κυτταρικής και Γονιδιακής  Θεραπείας. Το 2010 εκλέχθηκε  Λέκτορας Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διορίστηκε το 2012, και το 2014 προήχθη στην θέση της Επίκ. Καθηγήτριας Αναπτυξιακής Βιολογίας. To 2019 εκλέχθηκε ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Το 2011, διετέλεσε επισκέπτρια λέκτορας στο Stem Cells laboratory, NDCLS για να διεξάγει έρευνα, πλήρως χρηματοδοτούμενη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 2015 πραγματοποίησε 4μηνη επίσκεψη ως Fulbright Visiting Scholar στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Τμήμα Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των Η.Π.Α. (Fulbright Visiting Scholar award). Το 2017 έλαβε το βραβείο επαγγελματικής επιτυχίας (British Council Greece UK Alumni Professional Achievement Award) για τις ερευνητικές της μελέτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.

Η ερευνητική δραστηριότητα της ομάδος της οδήγησε στον συστηματικό χαρακτηρισμό των εμβρυϊκών  και ενηλίκων μεσεγχυματικών στελεχιαίων /στρωματικών κυττάρων (MSCs) και στην εφαρμογή τους σε διάφορα ζωικά μοντέλα ασθενειών. Για πάνω από 20 χρόνια, μελετά τη βιολογία και πιο συγκεκριμένα τις ιδιότητες διαφοροποίησης των ενηλίκων και εμβρυϊκών MSCs, και ειδικότερα τις παρακρινείς τους ιδιότητες που μπορεί να συμβάλουν στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Πιο πρόσφατα, οι μελέτες της ομάδος της επικεντρώνονται στη χρήση θεραπειών με βάση τα MSCs σε προκλινικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα ασθενειών, όπως της οξεία ηπατικής ανεπάρκειας. Η ομάδα της δραστηριοποιείται ενεργά στην ανάλυση, στον μοριακό και στον λειτουργικό χαρακτηρισμό του εκκριτώματος ενηλίκων και εμβρυϊκών MSCs και στη διερεύνηση του πιθανού θεραπευτικού του ρόλο. Η ομάδα της έχει προσελκύσει διεθνή και εθνική χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή έρευνας  από διεθνείς και εθνικούς φορείς (FP7-HEALTH-2013-INNOVATION, Hellenic Foundation for Research and Innovation, Fondation Santé Research Grant in the Biomedical Sciences, FCT, Portuguese Foundation for Science and Technology,  Marie Curie European Industrial Doctorate, Greek National Foundation of Fellowships, GCSRT, Asklepios, Gilead Research Grant,  Hellenic Association of Molecular Cancer Research etc κλπ).

Η Μαρία Ρουμπελάκη είναι συγγραφέας > 43 δημοσιεύσεων που έχουν λάβει> 2120 αναφορές δείκτης h = 26 (Google Scholar, 1/2/2020). Έχει δώσει περισσότερες από 35 προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και πανεπιστήμια και έχει εκπαιδεύσει σημαντικό αριθμό, > 40, νεαρών επιστημόνων σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει διατελέσει κριτής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Stem Cells, Gut, Cell Death and Differentiation, Stem cells and Translational Medicine, Plos One, Stem Cells and Development, FEBS letters κα) και αξιολογήτρια εθνικών και διεθνών φορέων χρηματοδότησης (πχ Sparks Charity/CDH UK, the Portuguese Foundation for Science and Technology, the Czech-Norwegian Research Programme, the FWO Research Foundation, Flanders, Netherlands, the Italian Ministry of Health, Italy, ΓΓΕΤ, ΕΟΦ κα). Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΓΘΑΙ) στην οποία διατελεί χρέη Γενικού Γραμματέως (2019-2021) και της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας.  Επίσης, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μοριακής Έρευνας Καρκίνου. Η Μαρία Ρουμπελάκη διδάσκει Βιολογία σε προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και είναι ενεργό μέλος και διδάσκουσα σε 12 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

ORCID ID: 0000-0001-5790-6581