Δέσποινα Τζανακάκη

TZANAKAKIΑποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1999.
Τα ακαδημαϊκά έτη 1999-2000, παρακολούθησε  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Nottingham στην Αγγλία, με θέμα τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και το Σεπτέμβριο του 2000 έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών M.Med.Sci. in Assisted Reproduction Technology.

Οι μεταπτυχιακές αυτές σπουδές περιελάμβαναν το θεωρητικό υπόβαθρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκμάθηση των διάφορων τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και πρακτική εξάσκηση αυτών σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Νοσοκομείο Queen’s Medical Centre.


Παράλληλα, εκπόνησε διπλωματική εργασία κατά την οποία διερευνήθηκαν οι επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων ενεργοποίησης σπέρματος στο DHA (Docosahexaenoic acid) που περιέχεται στο ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αγγλία, παρακολούθησε επίσης σεμινάρια μοριακής βιολογίας με έμφαση στον τρόπο εφαρμογής της τελευταίας στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στο Γενικό Νοσοκομείο Derby.

Από τον Ιανουάριο του 2001 έως τον Απρίλιο του 2003 εργάστηκε ως κλινική εμβρυολόγος σε εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, στον ιδιωτικό τομέα. Από τον Ιανουάριο του 2004 έως και σήμερα εργάζεται ως κλινική εμβρυολόγος στο εργαστήριο του Τμήματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης – Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Β’ Μαυευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου πραγματοποιούνται σπερμοδιαγράμματα, ενεργοποίηση σπέρματος, IVF, μικρογονιμοποίηση, κρυοσυντήρηση σπέρματος και εμβρύων. Παράλληλα, ασχολείται με την εργαστηριακή εκπαίδευση μικροβιολόγων και βιολόγων στη μεθοδολογία διερεύνησης σπέρματος – σπερμοδιάγραμμα.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια σχετικά με την ανθρώπινη αναπαραγωγή με ελεύθερες ανακοινώσεις και είναι μέλος της ΠΕΚΕ (Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων) και της ESHRE (European Society of Human Reproduction). Συμμετέχει στα μαθήματα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  «Έρευνα στη γυναικεία αναπαραγωγή» του Πανεπιστημίου Αθηνών & του ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Μαιευτικής) από το Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 μέχρι και σήμερα.


 

Βιολόγος – Κλινική Εμβρυολόγος (M.Med.Sci.)