Ειρήνη Τσαρτσάρα

Προσωπικά στοιχεία – σπουδές

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση: Ψυχολογία), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1996). Έκανα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο γνωστικό αντικείμενο «Ψυχολογία Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Stirling, Σκωτία (1998). Το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής, ή οποία εκπονήθηκε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Keele της Αγγλίας (2005), ήταν: «Η αποβολή του εμβρύου στην κύηση και οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας επόμενης κύησης και σε νοηματοδοτήσεις θηλυκότητας: Μια διαπολιτισμική έρευνα»


Διδακτικό Έργο

Από το 2001-2005 εργάστηκα αρχικά ως βοηθός διδακτικού προσωπικού, στα πλαίσια της διδακτορικής μου υποτροφίας, και κατόπιν ως λέκτορας, στο Πανεπιστήμιο του Keele, στα γνωστικά αντικείμενα: Ποιοτική και Ποσοτική Μεθοδολογία Έρευνας στην Ψυχολογία, Εφαρμοσμένη Ψυχολογία, Αναπτυξιακή ψυχολογία και Ψυχολογία της Υγείας. Από το 2005 έως και σήμερα συνεργάζομαι ως διδάσκουσα με Ιδιωτικά Κολλέγια στα προαναφερθέντα γνωστικά αντικείμενα καθώς και στα: Συμβουλευτική Ψυχολογία, Θεωρίες Προσωπικότητας, Ηθική και Κώδικας Δεοντολογίας στην Ψυχολογία. Επιπλέον έχω δώσει διαλέξεις ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο μεταπτυχιακό της Εξελικτικής Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και στο τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Νorth Staffordshire, της Αγγλίας.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα και Προσανατολισμός

Τα τρέχοντα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα και οι σχετικές δημοσιεύσεις κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Ψυχολογίας της Γυναικάς, της Γυναικείας Αναπαραγωγής και του Πένθους. Πιο συγκεκριμένα: οι επιπτώσεις της αποβολής/προγεννητικής απώλειας στην ψυχολογία της γυναίκας, κύηση και προηγούμενο ιστορικό προγεννητικής απώλειας, αντιλήψεις θηλυκότητας και μητρότητα, προγεννητικός δεσμός μητέρας-εμβρύου, προγεννητική φροντίδα/παροχές από το σύστημα υγείας και ικανοποίηση της εγκύου (και διαπολιτισμικές διαστάσεις).
Η ερευνητική μεθοδολογία της προτίμησης μου είναι ο συνδυασμός ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων (ερωτηματολογίων, ατομικών συνεντεύξεων και focus groups). Η προσέγγιση σχεδιασμού και ανάλυσης των ποιοτικών δεδομένων, η Ερμηνευτική Φαινομενολογική Ανάλυση. Επιπλέον είμαι επηρεασμένη από τη Θεωρία του Δεσμού (Bowlby, Ainsworth) και τις ερευνητικές της μεθόδους.

Επιστημονική Συνεργασία και Θεραπευτική Κατάρτιση

Από το 2006 συνεργάζομαι ως εξωτερική επιστημονική συνεργάτης με το Ειδικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας Γυναικών του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Η θεραπευτική μου κατάρτιση είναι στην «Θεραπεία Σχημάτων» (Young).


Ψυχολόγος