Ευαγγελία Χαρμανδάρη

Charmandari_newIατρική Σχολή, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” & Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ευαγγελία Χαρμανδάρη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γενικής Παιδιατρικής στην Αγγλία. Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία στο Κέντρο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Λονδίνου, στα Νοσοκομεία Great Ormond Street Hospital for Children και University College Hospital. Στα νοσοκομεία αυτά πραγματοποίησε την διδακτορική της διατριβή στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία. Επίσης εργάσθηκε ως Διευθύντρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στα Νοσοκομεία St. James’ University Hospital & Leeds General Infirmary, Leeds, UK, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια παραμονής στην Αγγλία και Αμερική.


Οι ακαδημαϊκές της σπουδές περιλαμβάνουν Μάστερ Επιστημών στην Κλινική Παιδιατρική και Διδακτορική Διατριβή στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία, τα οποία
χορηγήθηκαν από το University of London (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Πραγματοποίησε τις μεταδιδακτορικές της σπουδές στην Μοριακή Ενδοκρινολογία και Μοριακή Βιολογία στο National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), National Institutes of Health (NIH), Bethesda, Maryland (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Από το 2011 είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αρχικά ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και από το 2015 στη βαθμίδα του Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο “Παιδιατρική Ενδοκρινολογία” και εργάζεται στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Είναι μέλος του Royal College of Physicians (MRCP) από το 1996, και κάτοχος των “Certificate of Completion of Specialist Training in General Pediatrics” και “Certificate of Completion of Specialist Training in Pediatric Endocrinology” από το 2005. Επίσης είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Κατά την μέχρι τώρα ερευνητική της πορεία, έχει μελετήσει παθήσεις του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Η κλινική της έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στην συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων, στο σύνδρομο Cushing και τα σύνδρομα ανθεκτικότητας ή αυξημένης ευαισθησίας στα γλυκοκορτικοειδή. Η βασική της έρευνα στην Μοριακή Ενδοκρινολογία εστιάσθηκε στην γενικευμένη αντίσταση στα γλυκοκορτικοειδή και στους μοριακούς μηχανισμούς δράσης των γλυκοκορτικοειδών.

Η ερευνητική της δουλειά οδήγησε σε άνω των 70 δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με κριτές, καθώς και πολυάριθμες ανασκοπήσεις σε ξενόγλωσσα βιβλία, δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και τόμους βιβλίων. Μέχρι το 2015 το σύνολο των δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με κριτές είχαν λάβει ~2200 αναφορές (h-index = 27). Μια πρόσφατη ερευνητική της εργασία βραβεύτηκε με το βραβείο “2007 Henning Andersen Prize” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στό ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας.


Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας MD, MSc, PhD, MRCP(UK), CCST(UK)