Μαρία Γαζούλη

Βιολόγος, Καθηγήτρια Βιολογίας – Νανοϊατρικής, Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Έλαβε την 1η Διδακτορική της Διατριβή από το Τμήμα Βιολογίας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία και με υποτροφία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, και την 2η Διδακτορική της Διατριβή από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ (1997-2000) στο τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown University Medical Center, Washington DC. Από το 2000 εως το 2001 η κ Γαζούλη εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και το διάστημα 2001-2003 ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 2004 – 2006 η κ Γαζούλη κατείχε θέση Ειδικού Τεχνικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) στο εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το 2007 εκλέχθηκε Λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο Βιολογία στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το 2012 εξελίχθηκε σε Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Μοριακή Βιολογία, το 2016 εξελίχθηκε σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, και το 2020 εξελίχθηκε σε Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Βιολογία – Νανοϊατρική στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Το ερευνητικό έργο της κ Γαζούλη εστιάζει κυρίως στην μοριακή και γενετική βάση των αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νόσων και του καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, και στην μοριακή ανίχνευση παθογόνων που ευθύνονται για νοσήματα στον άνθρωπο. Τελευταία η κ Γαζούλη ασχολείται και με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην στόχευση του καρκίνου, την απεικόνιση και τη μεταφορά φαρμάκων.

Έλαβε υποτροφία Fulbright για την ανάπτυξη νανοανιχνευτών για την ανίχνευση κυκλοφορούν των καρκινικών κυττάρων στον ορθοκολικό καρκίνο στο Πανεπιστήμιο Maryland, CollegePark, MD, USA. Από το έργο της κ Γαζούλη έχουν προκύψει >250 διεθνείς δημοσιεύσεις και έχουν λάβει >11200 αναφορές με h-index = 55. Συμμετέχει σε 1 διεθνή και 3 ευρωπαϊκές πατέντες. Έχει δώσει πάνω από 50 διαλέξεις κατόπιν πρόσκλησης σε Διεθνή και Εθνικά συνέδρια και σε πανεπιστήμια και έχει εκπαιδεύσει νέους ερευνητές. Είναι ad hoc αξιολογήτρια σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά (π.χ.Inflammatory Bowel Disease, Oncology, Molecular Medicine,ΒΜC Cancer, Gene, Journal of Crohn’s and Colitis,Scientific Reports, Current Stem Cell Research & Therapy, International Journal of Nanomedicine etc.) και εξωτερική αξιολογήτρια σε Εθνικούς οργανισμούς χρηματοδότησης (ΕΛΙΔΕΚ, ΙΚΥ, ΓΓΕΤ), και διεθνής όπως, Broad Medical Research Program Inflammatory Bowel Disease Grants, the National Science Centre (Narodowe Centrum Nauki), Krakow, the PISCOPIA Fellowship Programme on behalf of the University of Padova, Italy, the Czech-Norwegian Research Programme, the Qatar National Research Fund, the Danish Council for Independent Research for DFF –YDUN Research Project, the Italian Ministry of Education (MIUR), University and Research and the Evaluation of research products. Είναι επιστημονική συντονίστρια  Ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ Γαζούλη διδάσκει Βιολογία και Γενετική στους προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακά προγράμματα.