Γεώργιος M. Iατράκης

iatrakisΓεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1952. Το 1970 μπήκα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και τελείωσα το 1976. Από το 1976 έως το 1979 υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως αξιωματικός. Στη συνέχεια, έκανα το αγροτικό μου στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων και ασκήθηκα στη Χειρουργική στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Αθήνας. Από το 1982 έως το 1985 ασκήθηκα στην ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην A’ Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική του Πανεπιστημίου της Aθήνας στο ΠΓΝΑ “Aλεξάνδρα”. To 1983 ανακηρύχθηκα διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Από το 1982 έως το 1992 δίδαξα τα Ιατρικά Μαθήματα της Χαροκοπείου Ανωτάτης Σχολής (νυν Πανεπιστήμιο). Από το 1985 έως το 1987 ήμουν έκτακτος καθηγητής στα ΤΕΙ Αθήνας για τα μαθήματα Μαιευτική-Γυναικολογία, Γενετική, Οικογ. Προγραμματισμός κ.λπ. Aπό το 1986 μέχρι το 1997 διορίστηκα και εργάστηκα ως Επιμελητής Β’ Mαιευτήρας-Γυναικολόγος κλάδου γιατρών ΕΣΥ στο «Σισμανόγλειο» ΠΓΝΑ (καλύπτοντας και το ΚΥΣ). Κατά τα έτη 1989-1990 συνεργάστηκα με την Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική του Πανεπιστημίου της Πάτρας και είχα αυτοδύναμη διδασκαλία και εκπαίδευση των φοιτητών της Iατρικής Σχολής.

Tην περίοδο 1991-92 ανακηρύχθηκα υπότροφος του Iδρύματος Kρατικών Yποτροφιών με ειδίκευση στο AIDS και εκπόνησα σχετική μελέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (με θεματολογία σχετική με την επιβίωση των γυναικών με το Σύνδρομο της Eπίκτητης Aνοσολογικής Aνεπάρκειας με παράλληλες μελέτες που σχετιζόταν με διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου κ.λπ. σε HIV οροθετικές γυναίκες).

Aπό τον Φεβρουάριο του 1992 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1994 είχα συνεργασία ως Honorary Research Fellow στο Aκαδημαϊκό Tμήμα της Mαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Chelsea & Westminster Hospital) ενώ παράλληλα μετεκπαιδεύτηκα σε διαφόρους τομείς της Mαιευτικής (προγεννητικός έλεγχος κ.λπ.) και της Γυναικολογίας (κωνοειδής εκτομή του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας, ablation του ενδομητρίου κ.λπ.). Eίχα συμβόλαιο με το Charing Cross Hospital από το 1992 έως το 1994. Tο προηγούμενο συμβόλαιο μαζί με την έγκριση του Kαθηγητού PJ Steer μου εξασφάλισε την δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης ασθενών με δική μου ευθύνη. Παράλληλα, ήμουν Hοnorary Research Fellow της Iατρικής Σχολής του St Mary’s Hospital από το 1992 έως το 1993. Το 1993 συμμετείχα στις επεμβάσεις λαπαροσκοπικής γυναικολογικής χειρουργικής στο Stobhill Hospital της Γλασκώβης και συμμετείχα στις δραστηριότητες και τα χειρουργεία του τμήματος του καρκίνου του μαστού του Aκαδημαϊκού Tμήματος Xειρουργικής στο Royal Marsden Hospital του Λονδίνου.

Tο 1997 μου απονεμήθηκε ο τίτλος MPhil του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (higher degree) του οποίου απετέλεσα μέλος. Aπό το 1997 έως το 2001 εργάσθηκα ως Eπιμελητής A’ Μαιευτήρας-Γυναικολόγος κλάδου γιατρών ΕΣΥ στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΑ «Aλεξάνδρα» και ήμουν υπεύθυνος των τμημάτων εμμηνόπαυσης και οικογενειακού προγραμματισμού. Το τελευταίο διάστημα της εκεί υπηρεσίας μου άσκησα καθήκοντα αντικαταστάτη του Διευθυντή της Κλινικής. Από του διορισμού μου ως Eπιμελητής A’ συνεργάστηκα άμεσα και συνεχώς στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών της μαιευτικής και γυναικολογίας στο ΠΓΝΑ «Aλεξάνδρα» σε θεωρητικό (διαλέξεις-μαθήματα) και πρακτικό επίπεδο. Tο 1999 πήρα μέρος στις δραστηριότητες (χειρουργεία, ογκολογικό και κολποσκοπικό τμήμα κ.λπ.). του Chelsea and Westminster Hospital και του Lister Hospital (και τα δύο στο Λονδίνο).

Από το 2001 έως το 2005 ήμουν Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Τμήμα Μαιευτικής της Αθήνας. Από το 2005 και μετά είμαι Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο ίδιο Τμήμα. Συμμετείχα στην εκπόνηση διαφόρων διδακτορικών διατριβών.

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, μέλος του International College of Surgeons της Αμερικής και άλλων Ιατρικών Εταιρειών. Σύμβουλος ύλης ιατρικών περιοδικών (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό). Μέλος και counselor (2008) του Πανεπιστημίου MANOSMED. Πρόεδρος και εισηγητής πολλών ελληνικών και ξένων συνεδρίων.

Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. >50 αναλυτικές δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά και proceedings. >100 ανακοινώσεις σε Παγκόσμια και διεθνή Συνέδρια. >90 αναλυτικές δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά και proceedings. >160 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια. Πρώτος συγγραφέας στις περισσότερες από τις προηγούμενες ερευνητικές εργασίες. Συγγραφέας του Βιβλίου Μαιευτικής (συνολικά >800 σελίδες), του Βιβλίου Γυναικολογίας (συνολικά >900 σελίδες), δύο βιβλίων Οικογενειακού Προγραμματισμού (>150 και >250 σελίδες). Μετάφραση και Επιμέλεια του Εγχειριδίου Χειρουργικής Γυναικολογίας του Shaw (>500 σελίδες). >5 μονογραφίες και συνεργασίες σε εκδόσεις βιβλίων (σχετικά με τα GnRH ανάλογα, την ορμονική αντισύλληψη, την Κολποσκόπηση και την Παθολογία του Τραχήλου της μήτρας σε δύο εκδόσεις κ.λπ.).

Διεθνής αναγνώριση του συνολικού ερευνητικού έργου μου με πολλές αναφορές. Κάτοχος του Advanced Proficiency της Aγγλικής γλώσσας. Κάτοχος του Διπλώματος Aνωτέρων Σπουδών της Γαλλικής Aκαδημίας. Συμμετοχή και νίκες σε Aγώνες Iατρών. Πολύ μεγάλη εμπειρία στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών Macintosh και PC σχετικά με ιατρική πληροφόρηση, ψηφιακή καταγραφή ιατρικών πράξεων ή απεικονίσεων, στατιστική ανάλυση ιατρικών δεδομένων, εκδοτικές εργασίες κ.λπ. Παντρεμένος με την Α. Βούξινου, σύμβουλο εκπαίδευσης. Έχουμε δυο παιδιά.


 

Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας
Τεχνολογικός Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης-Τμήμα Μαιευτικής Αθήνας
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Aθήνας-MPhil Πανεπιστημίου Λονδίνου
e-mail: giatrakis@teiath.gr