Μαρία Σώμαλη

SomaliΓεννήθηκα στη Βέροια Ημαθίας το 1958. Έζησα τα μαθητικά και πρώτα φοιτητικά μου χρόνια στο Σύδνεϋ Αυστραλίας. Είμαι απόφοιτος του Λυκείου Dulwich High School του Sydney.

Κατά τη διετία 1976-1978 φοίτησα στην Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σύδνευ στο τμήμα της Βιοχημείας. Το 1979 κατά την επιστροφή μου στην Ελλάδα και μετά απο κατατακτήριες εξετάσεις ως ομογενής εισήχθησα στο 2ο έτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, στην οποία φοίτησα ως υπότροφος του ΙΚΥ.
Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 1985 με βαθμό πτυχίου Λίαν Καλώς.


Από τον Ιούλιο του 1986 έως το Νοέμβριο του 1987 παρακολούθησα τα δύο προκαταρκτικά χρόνια της Παθολογίας στην Β΄ Παθολογική-Ογκολογική Κλινική του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκα στην Ενδοκρινολογία στην Ενδοκρινολογική Κλινική του Γ.Π.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο».
Το Μάιο του 1997 έλαβα τον τίτλο της ειδικότητας του Ενδοκρινολόγου.
Διετέλεσα Επιστημονικός Συνεργάτης της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του Γ.Π.Ν.Θ. «Ιπποκράτειου» από το 1997 έως το 2004 .

Ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή μου με θέμα «Διερεύνηση της λειτουργίας του άξονα Υποθαλάμος-Υπόφυση-Γονάδες μετά απο μεταμόσχευση μυελού» και αναγορεύτηκα Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2004.
Απο το 1998 έως σήμερα εργάζομαι στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης (ΕΟΠΥΥ) ως Ενδοκρινολόγος. Ενδοκρινολογική Κλινική του Γ.Π.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο».
Επί 2 χρόνια, μεταξύ 2011 και 2013 κατείχα θέση Επιστημονικού Συνεργάτη στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου δίδασκα το μάθημα των Α΄ Βοηθειών στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας.

Μέχρι σήμερα, έχω συμμετάσχει ως συγγραφέας ή μέλος συγγραφικής ομάδας σε πάνω απο 20 άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, 5 κεφάλαια σε βιβλία ,15 κεφάλαια στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «e – ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ» καθώς και σε περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχω πραγματοποιήσει περισσότερες απο 50 ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια και/ή ημερίδες.

Είμαι μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχω συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή πολλών ιατρικών συνεδρίων.
Διετέλεσα μέλος και ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας -Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων.


Ενδοκρινολόγος